Wat moet je regelen om je boek in de iBookstore te plaatsen?

omslag 'Als ik jou toch niet had!'

Bekijk de preview!

Ik krijg veel leuke reacties op mijn digitale prentenboek ‘Als ik jou toch niet had!’. Bedankt daarvoor!

Ik krijg ook de volgende vragen:

  1. Wat moet je regelen om je boek in de iBookstore te plaatsen
  2. Hoe maak je een ePub voor de iPad?

In deze post ga ik in op de eerste vraag: wat moet je doen om je boek in de iBookstore te plaatsen?

 

Zelf regelen of laten regelen?

Je boek in de iBookstore plaatsen kun je zelf regelen of je kunt van een dienst gebruik maken. Die dienst neemt je werk uit handen en daar betaal je voor. Hoe je betaalt, verschilt. Vaak vraagt een dienst een gedeelte van de inkomsten, soms worden er vaste kosten in rekening gebracht.

Een voordeel van een dienst kan zijn dat deze je boek in meerdere winkels tegelijk plaatst. Bijvoorbeeld zowel op Amazon als in de iBookstore en winkels voor Android OS. Onderzoek goed wat een dienst aanbiedt en kijk wat goed bij jouw situatie past.

Ik heb een ePub met vaste layout (fixed layout) gemaakt die gebruik maakt van de specifieke mogelijkheden van de iPad. Om deze reden heb ik me initieel gericht op de iBookstore. Over het maken van een ePub en fixed layout kan ik misschien in een latere post wat vertellen.

 

Zelf regelen

Stel dat je zelf wilt regelen dat je boek in de iBookstore komt. Dit kan met een ‘Paid Books Account’ of een ‘Free Books Account’.

 

Schema voor aanmaken Paid Books Account en Aanleveren content

Free Books Account Paid Books Account
Regelen
  1. iTunes account
  1. iTunes account
  2. Credit Card gegevens koppelen
  3. Belastingnummer IRS (belastingdienst USA)
  4. IBAN
Verkoopprijs Je kunt boeken uitsluitend gratis aanbieden.LET OP! Je kunt een Free Books Account NIET omzetten naar een Paid Books Account. Je kunt zelf een prijs kiezen van €0,00 tot €14,99.Je hebt keuze uit ‘price tiers’. Zie ook de tabel Price Tiers verderop in deze pagina.
Aanleveren Je levert je epub bestand aan met iTunes Producer. Een programma dat draait op een MacOS. Je hebt dus een mac nodig maar als je geen mac hebt, is er wel een oplossing voor.

http://www.apple.com/itunes/content-providers/book-faq.html

1. iTunes Account

Voor het aanleveren van content aan Apple moet je een gebruikersaccount hebben: een Apple ID.

Een Apple ID kun je aanmaken vanaf je iPhone/iPad/iPod Touch of vanaf je Mac of PC in iTunes. Hoe je dat precies doet staat haarfijn uitgelegd op de site van Apple.

Apple stelt ook dat het noodzakelijk is dat aan je Apple ID een credit card is gekoppeld. Waarom is me niet helemaal duidelijk maar het is noodzakelijk om het registratieproces rond te krijgen. Ik denk dat Apple de gegevens dan weer als iets betrouwbaarder beschouwt.

Toen ik mijn eerste iPhone in gebruik nam heb ik mijn AppleID aangemaakt en ik weet niet meer hoe het proces verliep. Deze stap zal weinig struikelpunten opleveren verwacht ik.

Link: http://support.apple.com/kb/ht2731.

http://www.apple.com/itunes/content-providers/book-faq.html

 

2) Credit Card-gegevens koppelen

Apple vereist dat je account is gekoppeld aan een creditcard.

Het is me niet helemaal duidelijk waarom dit noodzakelijk is. Vermoedelijk is dit om er zeker van te zijn dat dit een serieus account is. Ik denk dat ik het na acceptatie weer kan verwijderen maar dat heb ik (nog) niet gedaan.

 

3) Belastingnummer IRS

Als Apple je gaat uitbetalen geven zij dit op aan hun belastingdienst: the IRS. De IRS moet weten dat deze persoon bestaat. Daarom moet je je bekend maken aan de IRS. Zij geven je een Employer Identification Number (EIN) dat je vervolgens aan Apple kunt geven. Apple, de IRS en jij spreken dan allemaal over dezelfde persoon. Dit nummer is géén Sofinummer (Social Security Number) en geeft geen recht op pensioen etc.

Het EIN kun je aanvragen bij de IRS. Het kan op verschillende manieren: telefoon, fax en post. Het kan ook online maar dat is alleen voor ondernemers in de V.S.

Ik heb het telefonisch aangevraagd. Ik heb alle gegevens uitgespeld voor de medewerker en kreeg mijn EIN direct te horen. Ik ontving het nummer later ook per post. Wacht even op deze post want dan weet je zeker dat je in alle bestanden van de IRS staat. Ik had niet gewacht en het nummer direct doorgegeven aan Apple. Apple kreeg toen van de IRS te horen dat het nummer niet in de administratie stond. Nadat ik bericht van de IRS had gekregen, heb ik het opnieuw geprobeerd en mijn aanvraag werd toen wel geaccepteerd.

Link: http://www.irs.gov/Businesses/Small-Businesses-&-Self-Employed/How-to-Apply-for-an-EIN

 

4) IBAN opgeven

Wanneer je boeken verkoopt maakt Apple bedragen over naar de bankrekening die je opgeeft. Deze specificeer je met het IBAN.

 

Regelen: Een ISBN per boek

Apple eist dat ieder eBook dat je te koop aanbiedt, voorzien is van een ISBN. Voor gratis boeken, via de Free Books Account, is dit niet nodig. Er wordt gezegd dat Apple deze eis stelt om een drempel op te werpen.

In Nederland vraag je dit aan bij het Centraal Boekhuis (CB). Het werkt als volgt:

  1. Om een aantal ISBN’s uit te geven moet je je registreren voor een ‘Prefix’. Dat kost € 51,64.
  2. Als je dan daadwerkelijk een ISBN uitgeeft betaal je per ISBN. Dat kost € 9,07.

Je bepaalt in overleg met het CB wat het aantal ISBN’s is waarvoor je registreert. Dat kan zijn: 1, 10 of 100. Als je alle ISBN’s hebt uitgegeven moet je opnieuw registreren. Meest economisch is natuurlijk om voor 100 te gaan maar het CB wil dan wel een beeld hebben van wat je allemaal denkt uit te geven.

Ik heb een prefix voor 10 ISBN’s afgesproken.

Link: https://portal.boekhuis.nl/isbn/informatie/tarieven

Aanleveren ePub

Je moet je epub aanleveren met iTunes Producer. Dat is een programma dat op Mac OS draait (en niet op Windows) waarin je alle gegevens over je publicatie netjes op een rij zet zodat het met screenshots en beschrijvingen in de iBookstore komt te staan.

Als je boek eenmaal in de iBookstore staat, kun je de details en de prijsgegevens aanpassen via de iTunes Connect website.

Ik heb geen Mac en ik heb daarom gebruik gemaakt van een virtuele machine met MacOS. Misschien dat ik hierover in een latere post nog eens wat kan vertellen.

Price tiers

Price tier Verkoopprijs
Tier 0 Gratis
Tier 1 0.49 EUR
Tier 2 0.99 EUR
Tier 3 1.49 EUR
Tier 4 1.99 EUR
Tier 5 2.49 EUR
Tier 6 2.99 EUR
Tier 7 3.49 EUR
Tier 8 3.99 EUR
Tier 9 4.49 EUR
Tier 10 4.99 EUR
Tier 11 5.49 EUR
Tier 12 5.99 EUR
Tier 13 6.49 EUR
Tier 14 6.99 EUR
Tier 15 7.49 EUR
Tier 16 7.99 EUR
Tier 17 8.49 EUR
Tier 18 8.99 EUR
Tier 19 9.49 EUR
Tier 20 9.99 EUR
Tier 21 10.99 EUR
Tier 22 11.99 EUR
Tier 23 12.99 EUR
Tier 24 13.99 EUR
Tier 25 14.99 EUR

 

Geplaatst in Geen categorie